icon/category/kerk

Bezienswaardigheid

Prehistorische urnenvelden

Het urnenveld op de Boshoverheide is een beschermd Rijksmonument en dateert uit de Urnenveldenperiode. Dit tijdstip omvat de Late Bronstijd tot het begin van de Midden-IJzertijd (ongeveer 1050 - 400 v.Chr.).
Het prehistorisch grafveld op de Boshoverheide staat bekend als het grootste urn...
Het prehistorisch grafveld op de Boshoverheide staat bekend als het grootste urnenveld van West-Europa. Omstreeks 1000 voor Christus werden hier gecremeerde doden begraven, vaak in een urn. Een aantal individuen kreeg een eigen grafheuvel, er zijn ook graven met meerdere individuen. Zo ontstond in de loop der tijd een uitgestrekt grafheuvellandschap waar – naar schatting – ruim 3000 doden zijn begraven.

Het urnenveld op Raak (nabij Molenakker) is in de Vroege-IJzertijd tussen 800 en 500 v. Chr. aangelegd. Het urnenveld heeft een oppervlakte van ongeveer 3 hectare. Er zijn resten van 262 graven en grafmonumenten aangetroffen. De meeste begravingen betroffen grafkuilen met crematieresten. In 132 graven zijn de resten in een urn bijgezet, daarnaast zijn er crematies in 4 langbedden aangetroffen. Langbedden nemen een bijzondere plaats in binnen het grafritueel, als de laatste rustplaats van familiehoofden. In dit Weerter urnenveld is de speciale positie van deze “belangrijkste” doden nog geaccentueerd doordat de grafmonumenten in een aparte zone gesitueerd zijn.
Lees verder

Contact en locatie

Loozerheideweg
6002 AA
WEERT